Dvojdům | Újezd

Pro dvě příbuzensky propojené rodiny jsme navrhovali, dnes již ne příliš obvyklý, projekt dvojdomku. Společný stavební pozemek, snaha o snížení realizačních nákladů, ale i generační a názorová blízkost byly ideálními předpoklady pro společné bydlení.

Vzhledem ke snaze o minimalizaci stavebních nákladů jsme navrhli kompaktní zděnou stavbu ve tvaru tmavošedého kvádru. Jednoduchou hmotu stavby jsme rozčlenili pouze francouzskými okny sdruženými do svislých pásů. Hlavním architektonickým prvkem by se měly stát ocelové a dřevěné pergoly, na uliční i zahradní fasádě. Přes jednoduchou vnější formu v sobě dům ukrývá velkorysou vnitřní dispozici. Požadavky obou rodin byly téměř totožné a odpovídaly typické stavební náplni běžných rodinných domků, tj. předsíň, schodišťová hala, v přízemí hlavní obytná místnost s jídelnou a kuchyní, pracovna resp. pokoj pro hosty, koupelna, WC a technická místnost, v patře dětské pokoje, ložnice, dvě samostatné šatny a hlavní koupelna.

Přes mnoho společných požadavků se samozřejmě u obou rodin vyskytlo i několik individuálních přání. Jedna strana dávala přednost co největšímu využití dispozice a maximalizaci úložných prostor, druhá strana volila velkorysejší přístup s otevřeným prostorem přes dvě patra apod. Na těchto nuancích jsme postavili projekty interiérů, tak aby přes jednotnou vnější formu oba domy nabízely individuální interiéry přesně dle požadavků majitelů. Hlavní obytné prostory s krbem, jídelnou a kuchyní jsou přes velký prosklený otvor vizuálně propojeny se zahradou. Obě rodiny se rozhodly i pro společné užívání zahrady, takže pozemek není předělen žádným oplocením.

Dominantním architektonickým prvkem dvojdomku je však schodišťová hala, komunikační centrum domu, propojující všechny místnosti navzájem. V prvním domě prochází oběma podlažími vysoká skříňová sestava s mnoha uzavřenými i otevřenými nikami, které nabízejí zajímavé průhledy při pohybu po schodišti. Kromě toho, že tento dominantní truhlářský prvek poskytuje spoustu úložných prostor, tvoří v horním podlaží i přirozené zábradlí u schodiště. V druhém domě jsme schodišťovou halu pojali jako vzdušné prosvětlené atrium s otevřeným průhledem přes obě patra, zakončené střešním světlíkem. Volnému průchodu světla nebrání ani výrazné vetknuté schodiště s proskleným zábradlím. Nejvyšší stěna atria je obložena štípaným kamenem, který vytváří přírodní strukturu zajímavě nasvícenou světlem ze střechy. Stejný obkladový materiál je použitý na fasádě vstupního zádveří, které vystupuje ze základní tmavošedé hmoty domu.